Stäng fönster Norrköping kn, VÅNGA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

Socknen
Socknen är belägen väster om Norrköping, i gränsen till norra skogsbygden. En förkastningsbrant skiljer Vångaslätten från skogsbygden i väster och norr. Bergshanteringen var länge huvudnäring, från 1300- eller 1400-tal fram till 1820-talet, med en storhetstid som inföll under 1600- och 1700-talet. Från 1640-talet lydde en stor del av socknens bergshemman under Finspångs bruk. Hanteringen omfattade malmbrytning och tackjärnstillverkning men även smide. Malmen bröts huvudsakligen i socknens nordöstra del. Bergslaget hade ett eget tingsställe i närheten av Vånga kyrka. Utmed Glans västra strand har även kalk brutits, och här finns också flera marmorbrott, varav det största på Stjärntorps marker. Till följd av bergshanteringen låg jordbruket länge på en låg nivå men är nu den största näringen. Socknens största gård är säteriet Grensholm, som utgör ett område av riksintresse för kulturmiljövården med sin väl samlad bebyggelse med kontinuitet från medeltid och framåt. Fram till år 1821 hörde Grensholm, som är beläget vid Roxens norra strand, till Östra Skrukeby socken. År 1750 hyste socknen 1300 invånare och Vånga hörde då till de mest folkrika socknarna i länet. Bland socknens fornlämningar kan nämnas dess fornborgar, bl a vid Veteklint, Råklint och Lövnäs.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen i Balderum, som på 1900-talet har utvecklats från kyrkby till en mindre tätort med skola, församlingshem och sparbank. Kyrkan är belägen i en korsning med vägar från Grensholm, Boberg och Skärblacka. Väster om kyrkan låg fram till 1950-talet den gamla kyrkskolan från 1880-talet. Den ersattes 1956 enen centralskola, en tvåvåningslänga i gult tegel som ännu är i bruk som skola. Intill ligger den gamla lärarbostaden från 1927, en reveterad gul spritputsad tvåvåningsbyggnad med vita hörnkedjor och valmat sadeltak. Som en pendang till denna ligger en närmast identisk byggnad från 1928 som inrymde socknens sparbank fram till 1980-talets mitt. På en kulle nordöst om kyrkan ligger den fd prästgården byggd på 1860-talet i en våning med reveterad timmerstomme.