Stäng fönster Norrköping kn, ÖSTRA ENEBY KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Beskrivning
SOCKNEN - Östra Eneby är en medeltida socken. Den inkorporerades i Norrköpings stad 1916. Den tidigare landsbygdssocknen avgränsas delvis av vatten - Bråvikens innersta delar i öster, Motala ström i söder och sjön Glan i sydväst. En bred, utplattad, sandås sträcker sig från nordöst till sydväst. Landskapet är i huvudsak tämligen flackt med tätortsnära landsbygd i den västra delen, villaområden och flerbostadshus i öster. I kyrkans närhet finns idag tre större kommunikationsleder: E 4, Finspångsvägen och Östra stambanan. För att få en uppfattning om socknen innan år 1916 kan man nämna de uppgifter om näringarna som finns i olika beskrivningar från 1870-talet: tegelbruk, mjölqvarn, såg, växthus och en "asphaltfabrik". Huvudnäringen var annars åkerbruk med fiske som binäring. Inom socknen speglas den historiska utvecklingen genom en riklig förekomst av fornlämningar, bl a de stora hällristningsområdena, hälsobrunnen i Himmelstalund, dagens förortsbebyggelse och industrier. Inom Östra Eneby har det funnits flera stora egendomar, bl a Leonardsberg, Klinga och Ringstad. På en holme i Motala ström finns lämningarna av den medeltida borgen Ringstadholm. Borgen innehades under en period av Bo Jonsson Grip, som även ägde Ringstad.

KYRKOMILJÖN - Den medeltida kyrkan omges huvudsakligen av stora vägar och sentida bebyggelse. I väster ligger Finspångsvägen med spårvagnslinje och i en djup nerskärning norr om kyrkan går E 4. Finspångsvägen skär av sambandet mellan kyrkan och prästgården väster om vägen. Öster och sydöst om kyrkan ligger ett större villaområde. Söder om kyrkan ligger den f d skolan, som är ombyggd till församlingshem och ett litet timrat, rödfärgat uthus. De omges av ett parkliknande område. Församlingshemmet består av en huvudbyggnad i 2 ½ våning och en tillbyggd envånig länga med putsade, gula fasader.