Stäng fönster Norrköping kn, ÖSTRA NY KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Östra Ny är en medeltida sockenbildning och omnämns 1383 som Ny sokn. Rönö socken har varit en del av Östra Ny. Socknen är belägen på Vikbolandet och gränsar i söder mot havet. Naturgeografiskt hör socknen till det område som räknas till Östra Östergötlands odlingsbygd och som gränsar mot skärgården. Socknen är fornlämningsrik med bl a ett stort antal fornborgar. Åkerbruk förenat med boskapsskötsel och fiske har varit den viktigaste näringen. Socknen är dock på sina håll relativt skogrik och ett flertal sågverk har funnits. En av de äldre landsvägarna mellan Norrköping och Söderköping har passerat genom socknen och segelleden från Göta kanal passerar i Slätbaken i söder. Stegeborgs slott var tidigare beläget inom socknen, men tillhör numer Skällviks socken i Söderköpings kommun.

KYRKOMILJÖN
Östra Ny kyrka är belägen i ett småbrutet landskap med omväxlande öppna ytor och lövskogbevuxna moränbundna kullar. Kyrkomiljön har fortfarande karaktären av ett väl sammanhållet och ålderdomligt sockencentra med den f d prästgården belägen strax nordväst om kyrkan. Huvudbyggnaden härrör från år 1800, men är senare ombyggd vid ett flertal tillfällen och utnyttjas numer som församlingshem. Prästgårdsträdgården är omtalad för sin rikedom på bl a ovanliga växter. Invid kyrkan finns även en f d sockenstuga, uppförd 1802, som även utnyttjats för skolverksamhet och som fattigstuga. Ett nytt skolhus uppfördes 1865, vilket ombyggdes till lärarbostad 1925, då ytterligare en skolbyggnad uppfördes.