Stäng fönster Sunne kn, GRÄSMARKS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Gräsmarks socken ligger i nordvästra delen av Sunne kommun och utgörs av en smal strandbygd längs sjön Rottnen med tillflöden. Rottnaälven har i sen tid byggt upp ett deltaland i Rottnen söder om Gräsmark, ett spännande delta som fortfarande växer. Tillsammans med deltat i Karlstad är deltat i Gräsmark ett av landets större deltan söder om fjällkedjan. En annan rest från inlandsisens tid är det ravinsystem som finns vid Stora Gransjön och Granbäckstorp. Här finns, till skillnad från deltalandskapet, en frodig lövskog med varierande vegetation.

Bebyggelsen utgörs främst av gles bebyggelse längs stränder och i höjdlägen i kuperade skogsmarker. Här finns flera strandnära stenåldersboplatser, men den nuvarande bygden har uppkommit under historisk tid. Före 1600-talet fanns endast ett fåtal jordbruksgårdar i Rottnans dalgång, men genom finnbostättningar i skogsmarkerna och nyodlingar i svenskbygderna ökade antalet invånare kraftigt. Ungefär samtidigt anlades också de första hamrarna i området.

År 1664 avsöndrades Gräsmark som egen församling. Uddheden, vid Rottnans nordspets, blev kyrkby och centralort i Gräsmarks socken. Här har bland annat funnits gästgiveri och skjutshåll. Fram till 1971 fungerade orten som kommuncentra. Här fanns förutom bostäder i villor och små flerfamiljshus också, skola och förvaltningsbyggnader.
ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Gräsmarks kyrka. / ATA Stockholm, Gräsmarks kyrka. / Gräsmarks kyrka, kort historik och beskrivning, Bertil Brinck, 1989.