Stäng fönster Säffle kn, SVANSKOGS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Svanskogs socken är mycket kuperad med sjöar och tjärnar mellan bergshöjder och grusåsar. Den egentliga jordbruksbygden finns i anslutning kring de tre Svansjöarna som gett trakten dess namn.

Svanskog var under medeltiden delad i två skilda socknar med kyrka vid Mellansvan och kapell vid Ämbeskog i Hedane. Kapellet övergavs troligtvis under 1500-talet. Trakten runt Svanskogs kyrka var en utpräglad agrarbygd när ett järnbruk anlades 1694. 1800-talets övergång från järnhantering till trävaruproduktion beskriver i sig ett karakteristiskt drag i Värmlands brukshistoriska utveckling.

Svanskogs samhälle domineras idag av brukets moderna verksbyggnader och egnahem från 1900-talets mitt eller andra hälft. Kyrkan, herrgård och några arbetarbostäder vid Södra Bruksgatan är de enda egentliga äldre lämningar som minner om ortens historia.

Kyrkomiljön ligger i samhällets norra del på en udde vid Mellansvan i anslutning norr om herrgården Svaneholm.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Åke Nisbeth, Svanskogs kyrka, 1975. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Svanskogs kyrka. / ATA Stockholm; Svanskogs kyrka.