Stäng fönster Torsby kn, FRYKSÄNDES KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Fryksände socken utgörs av odlad bygd kring Övre Fryken samt tre dalgångar, som mynnar ut i denna sjö. För övrigt består området av höglänt skogsmark. Socknen var från början ytmässigt större. Östmark avsöndrades 1765, Vitsand omkring 1823 och Lekvattnet omkring 1850.

Socknens stora tätort är Torsby, med ca 4000 invånare och utgör centralort för hela norra Fryksdalen. Torsby kan betecknas som en service- och industriort med bl a skogs- och tillverkningsindustri. Tätorten präglas idag huvudsakligen av sekelskiftes- och 1900-talsbebyggelse men historiskt har trakten anor alltsedan årtusendet kring Kristi födelse.

I Torsby startades 1683 ett bruk som under mitten av 1800-talet utvecklades till Fryksdalens största. Först fanns bara en herrgård och några arbetarboställen. På 1870-talet tillkom brukshandel, apotek, postexpedition och hotellrörelse. Bruket anlade samhällets torg och arrenderade ut tomter för bebyggelse och verksamheter som handelslokaler, hantverksgårdar och privata hus. Järnvägen färdigställdes fram till Torsby 1914.

I Fryksände socken har tidigare funnits tre kyrkor. En täljstensdopfunt från 1250-talet i den nuvarande kyrkan visar att den första kyrkan, som tros ha legat vid Röjdåns utlopp i sjön Fryken, var av medeltida ursprung. Denna ersattes på 1640-talet av en andra kyrka belägen några hundra meter nordost därom. År 1745 byggdes en ny och större kyrka på den äldsta delen av den idag brukade kyrkogården. Denna revs och bortauktionerades efter att församlingens fjärde och nuvarande tegelkyrka i nygotisk stil invigts 1898 efter ritning av arkitekt Adrian C Peterson. Söder om kyrkogården finns en samling byggnader bestående av församlingshem, förråd och garage. 1949 invigdes ett kapell på kyrkogårdens västra del, Siris kapell .