Stäng fönster Torsby kn, NORRA NY KYRKA OCH GRAVOLS SOLDATTORP KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Norra Ny består av en smal, djupt nedskuren dalgångsbygd längs Klarälven, omgiven av vidsträckta skogsmarker. Genom socknen löper riksväg 62. Mitt i socknen ligger samhället Stöllet med kyrkbyn Norra Ny. Ortnamnet (1503 Ny socken) är givet i förhållande till intilliggande äldre socken Dalby eller Ekshärad. Norra tilldelades 1886 till åtskillnad från sockennamnet Ny och Södra Ny. Socknen var fram till 1873 större, då avsöndrades Nyskoga ur socknen och bildade egen församling.

Både topografi och klimat visar större likheter med Norrland än med det sydsverige socknen geografiskt tillhör. I socknen finns flera naturreservat, varav Fänstjärnsskoge är en urskogsliknande gammelskog, som räknas till mellansveriges mest värdefulla.

Under medeltiden vallfärdade pilgrimer genom Ny socken till St Olofs grav i Trondheim och enligt sägen ska ett kapell ha legat i Krusmon strax söder om Ambjörby. Sedermera blev Kyrkebol ca 2 km söder om Stöllet platsen för en medeltida träkyrka. Denna revs på 1770-talet men rester av kyrkogårdsmuren finns alltjämt kvar här. År 1764 invigdes nuvarande träkyrkan i Stöllet. Förutom tornspiran tillkommen under 1920-talet har byggnaden bibehållit sitt ursprungliga utseende.