Stäng fönster Torsby kn, NYSKOGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Nyskoga, i länets nordvästra del i den värmländska sk Finnskogen, är en kuperad skogsbygd med gels bebyggelse i höjdlägen. Bygden kloniserandes av skogsfinnar under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. När befolkningen växte fanns behovet att bilda en församlingen. Nyskoga avknoppades från Norra Ny 1872 och är idag en av de till befolkning minsta i länet.

Den första träkyrkan, med plats för 600 personer, byggdes 1874-75 under starka förväntningar om en expansiv utveckling i socknen. Den ansågs redan efter femtio år som orimligt stor och ersattes 1927 av nuvarande kyrkobyggnad, ritad av arkitekt Bror Almquist. Kyrkan är den enda egentliga monumentalbyggnaden i socken och utgör ett landmärke i det kuperade skogslandskapet. I den intilliggande byn Flatåsen återfinns prästgården från 1890-talet, Nikkela hembygdsgård med bl a bevarad finnbebyggelse och den sk Nyskogagården, en kurs- och konferensgård.