Stäng fönster Torsby kn, VITSANDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Vitsands socken ligger med sin centralpunkt ca 2 mil norr om Torsby. Området består huvudsakligen av höglänta skogsområden kring Ljusnan och Mangslidälven. Området är relativt glest befolkat och socknen som ligger i Finnskogsområdet saknar tätort. Namnet Vitsand är efter gården Vitsand, nämnd första gången 1653 Huitesanndh. Sand är i den gamla betydelsen "sandstrand". Gården ligger vid sjön Övre Brocken.

Socknen bildades genom utbrytning från Fryksände socken 1821 och två år senare byggdes kyrkan på sin nuvarande plats. Men den nuvarande kyrkan skall enligt uppgift ha föregåtts av en medeltida träkyrka, eller möjligen ett pilgrimskapell. Ännu under 1700-talet skall tomtningen efter denna kyrka ha varit synlig ovan mark. Platsen ligger några kilometer söder om nuvarande kyrkplats på en udde i sjön Brocken, vid Kyrknäset.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Vitsands Kyrka. / ATA, Stockholm; Vitsands kyrka. / Vitsands kyrka, Vägledning, Louise Tham, 1973.