Stäng fönster Årjäng kn, BLOMSKOG KYRKA, SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Blomskog socken ligger söder om Årjäng, 12 km från den norska gränsen och gränsar i söder mot Dalsland och i öster mot sjön Västra Silen. Genom Blomskog går en pilgrimsled från Dalslandsområdet i söder mot Nidaros (Trondheim) i Norge. I Blomskog får leden namnet "Olsmässevägen", vilket troligen syftar på Olsmässan till Olof den heliges ära i Nidaros. Från Blomskogs första kyrka, finns en väggplanka och en drakslingeornerad portalomfattning bevarade. Ornamentiken, som visar att den första kyrkan i Blomskog var en stavkyrka med norskt inflytande, är daterad till 1100-talet. Platsen där denna kyrka låg, tätt intill Blomskogstjärnet, ligger idag på den gamla delen av kyrkogården och är markerad med en minnessten. Här uppfördes också på 1600-talet en timmerkyrka som utökades flera gånger och som fick formen av en korskyrka. Korskyrkan brann ned till grunden den 24 mars 1923.
Blomskog utgörs av en traditionell jord- och skogsbruksbygd. Hit kom den smalspåriga järnvägen på 1920-talet då också stationsbyggnaden stod klar. Idag trafikeras spåret av dressintrafik under sommaren. I det lilla "centrat" norr om kyrkan finns en Folkets Hus lokal. Sydost om den befintliga kyrkan ligger prästgård med tillhörande äldre uthusbyggnader och en fd tiondebod. Arrendatorbostad med ekonomibyggnader ligger i nordost.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, kulturmiljöprogram 1989. / Begravningsplatser i Värmlands län, 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / ATA Stockholm; Blomskogs kyrka. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Blomskogs kyrka.