Stäng fönster Årjäng kn, HOLMEDALS KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Holmedals socken är belägen i sydvästra delen av Värmland och består av smala dalgångar och strandbygder längs en vik av Stora Le med anslutande vattendrag, omgivna av kuperade skogsmarker. Socknen har medeltida anor och bygden omtalas första gången i Håkon Håkanssons saga i samband med den norska kungens krigshärjningar i trakten på 1220-talet. Kyrkan i Holmedal torde tidigt ha fått stor betydelse och benämns ibland "hela Nordmarkens moderkyrka".

Holmedals kyrka och kyrkbyn ligger i det närmaste mitt i socknen där den mer sammanhängande jordbruksbygden finns. I Holmedal har aldrig vuxit fram någon egentlig tätort, den största ansamlingen av bebyggelse ligger runt kyrkan. Kyrkan ligger högt i en sluttning ovanför Holmedalssjön, i anslutning till den gamla landsvägen. Den nuvarande stenkyrkan i Holmedal uppfördes 1854-57 i nyklassicistisk stil, men har föregåtts av två äldre träkyrkor, vilka var belägna cirka 200 m längre västerut. Nära kyrkan ligger prästgården med nuvarande manbyggnad från 1806 i tidstypisk stilren byggnadsutformning och den säreget utformade Karl XII-stugan, en källarstuga med svalgång flyttad till nuvarande plats 1739. I den sistnämnda lär enligt traditionen Karl XII ha övernattat under 1718 års fälttåg mot Norge. I miljön runt kyrkan finns också klockaregården från 1825 påbyggd med en andra våning 1865. Sydost om kyrkan ligger Holmedals hembygdsgård med bland annat två byggnader från slutet av 1700-talet.

Holmedals kyrka, prästgård och sockenstuga har utgjort den lokala bygdens administrativa och religiösa centrum alltsedan tidig medeltid. I kyrkoanläggningen ingår kyrka, kyrkotomt och kyrkogård med stigport och gravkapell samt ekonomibyggnad/garage. När kyrkan byggdes gick landsvägen i öst-västlig riktning på norra sidan av muren kring kyrkotomten. Därför togs huvudvägen in till kyrkan den vägen. Nu går vägen utanför kyrkan på västra sidan.

ARKIV OCH LITTERATUR: Holmedals kyrka, historik, Årjäng 1961. / Holmedla under 1900-talet, Andersson K, 1998. / Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Holmedals kyrka. / ATA Stockholm, Holmedals kyrka.