Stäng fönster Årjäng kn, SILBODALS KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Silbodals kyrka ligger i samhället Årjäng i västra Värmland vid Silbodalsälven som rinner ut i sjön Västra Silen. Socknen är medeltida och nämns första gången 1396. Den nuvarande kyrkplatsen togs i anspråk vid 1800-talets mitt och ersatte då en äldre av medeltida ursprung belägen cirka 200 meter bort i sydost. Den medeltida kyrkplatsen markeras med en minnessten. Utformningen av medeltidskyrkan är okänd och troligen revs den för att ge plats åt en kyrka som uppfördes i trä 1664 och fick korsplan. Denna byggnad revs i samband med att den nya kyrka uppfördes på annan plats. Om den äldsta kyrkan vittnar idag en dopfunt från 1200-talet.

Kyrkan, en putsad stenbyggnad, är belägen på en flack höjdrygg av nordsydlig sträckning och invigdes 1859. Den tillhör en handfull kyrkor i stiftet som helt otraditionellt anlagts i syd- nordlig riktning med huvudentré i norr via tornets vapenhus och kor i söder. Bebyggelsen kring kyrkan har förtätats successivt. Årjäng växte fram till en viktig marknadsplats för den omgivande landsbygden under 1800-talet. År 1907 blev Årjäng municipalsamhälle och 1941 köping. I tätorten märks idag en antydan till stadsmässighet i kvartersindelning och byggnadsutformning. Här finns en variation av småskalig fristående trähusbebyggelse och flervånings affärs- och bostadshus med enstaka mer officiellt präglade monumentalbyggnader. Exempel på välbevarad sen 1800-tals eller tidig 1900-talsebyggelse finns på flera håll. Till de byggnader som äger särskilda arkitektoniska värden hör förutom kyrkan till exempel tingshuset i 1930-talets funktionalism och Folkets hus som torde äga få motsvarigheter på den svenska landsbygden som 1920-talsklassicistiskt biografpalats.

Marken runt kyrkan är belagd med asfalt. Kyrkogården omges i norr av järnväg, i öster av älven, i söder av parkeringsplats och församlingshem och i väster av en skola. Strax utanför kyrkogården i norr ligger två ekonomibyggnader, den västra en servicebyggnad för vaktmästarna och den östra ett garage från 1981. Nordväst om kyrkobyggnaden finns sedan 1997 ett gravkapell.

Silbodals ödekyrkogård ligger cirka 200 meter sydost om kyrkan, på åns östra sida, cirka 50 meter sydost om landsvägen. Kyrkogården har varit omgärdad av en stenmur, varav nu återstår västra och östra sidans terassmur samt på norra sidan en några meter lång bit med ingång med järngrindar. Mitt på området står en rest sten med inskrift "Silbodals kyrka stod här 1664-1858". På kyrkogården kvarstår ännu en gravsten av skiffer och en obelisk.

ARKIV OCH LITTERATUR: Silbodal, Bidrag till Silbodals sockens historia, Årjäng 1966. / Silbodals kyrka, vägledning, 1968. / Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Silbodals kyrka. / ATA Stockholm; Silbodals kyrka.