Stäng fönster Tranås kn, LINDERÅS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Linderås socken ligger i Tranås kommun, i Linköpings stifts sydvästra del, och är en av Norra Vedbo härads gränssocknar mot Östergötland. Landskapet är småkuperat och präglas huvudsakligen av skogsbruk i norr och en blandning av skogs- och jordbruk i söder. De största godsen i socknen är Botorp samt Göberga, det sistnämnda en herrgårdsanläggning från 1750-talet som är byggnadsminne. 140 fynd och fyndplatser finns registrerade i fornminnesregistret, däribland ett tiotal gravplatser från huvudsakligen äldre järnålder. Fornlämningarna är koncentrerade till moränhöjderna, såsom gravfälten på moränryggen väster om Svartån och söder om Stockabäck, stensättningarna utmed vägen Vippersjö - Stora Jordfällan och gravfälten öster om Grimmestorp. Linderås nämns första gången "Linderaas" 1310, och syftar sannolikt på ett "bestånd av lind" (linde) och ett kärr (rås), möjligen syftande på det sanka området nordväst om kyrkan.

Linderås kyrka ligger i kyrkbyn med samma namn i socknens mitt, utmed vägen mellan Gränna och Tranås. Väster om kyrkan ligger ett skolhus som uppfördes 1906, och däremellan har anlagts en parkeringsplats. Prästgården från 1877 (nu i privat ägo) ligger på en backe en bit söder om kyrkan. Bybebyggelsen låg i äldre tid samlad något söder om kyrkan, i radbyliknande formation. Efter skiftesreformerna har bebyggelsen spritts, och idag består en stor del av bebyggelsen av hus från 1900-talet. På södra sidan om landsvägen mittemot kyrkan ligger Linderås gamla kommunalhus, i tjänst fram till 1967 då kommunen uppgick i Tranås kommun. Till kyrkplatsen hör också kyrkstallet norr om kyrkan (1922) och därbredvid församlingsgården som uppfördes år 2000. (JLM, september 2004)