Stäng fönster Mjölby kn, HERREBERGA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Herrberga är en medeltida socken med relativt liten areal och nämns 1322 Haarbergha. Den består till största delen av åkermark med ett mindre skogsområde i sydväst. Stora delar av socknens västra gräns går i Svartån. Bebyggelsen ligger till största delen i byar eller utskiftade gårdar med en tätare bebyggelse i Öjebro. Den enda större gården är Forsa gård öster om Öjebro. Genom socknen går landsvägen mellan Linköping och Skänninge och invid vägen ligger kvarnbyn Öjebro vid några fall i Svartån. Här hade bl a hospitalet i Skänninge kvarn under medeltiden. I dag klättrar bebyggelsen utmed ån och består av kvarnbyggnader, mangårdsbyggnader och mindre stugor samt kraftverk. I Öjebros västra del finns en stenvalvsbro med sju spann från 1797. Öster om Öjebro ligger den f d skolan med lärarbostad uppförda 1935. I Östergötlands läns kalender från 1872 kan man läsa att det fanns åtta kvarnar i Öjebro och dessutom fanns i socknen ångbränneri, spikhammare, såg, benstamp, grynverk och spånhyvel. I övrigt var jordbruket huvudnäring. Kvarnverksamheten är nedlagd.

KYRKOMILJÖN
Herrberga kyrka med omgivande kyrkogård ligger på en svagt markerad höjdplatå i öppen jordbruksbygd. Sydväst och väster om kyrkan ligger Herrberga Västersödergård. Bostadshuset är en parstuga från tidigt 1800-tal i två våningar. Norr härom finns en grusad parkeringsplats till kyrkan och en panelad, rödfärgad mindre ekonomibyggnad som hör till kyrkan. Den tillkom i samband med kyrkans restaurering på 1970-talet. Norr om parkeringen ligger en sentida villa. En mindre grusväg löper norr om kyrkan och här ligger byggnaden "Klippan" från 1846. Den fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad 1901. Byggnaden har bl a tjänstgjort som skola och möbelverkstad. Fasaderna har faluröd liggande fasspontpanel. Här ligger också gamla sockenstugan från slutet av 1700-talet med faluröda locklistpanelade fasader. Öster om kyrkan ligger missionshuset från 1907 med en fasadbeklädnad av grå eternitplattor. Norr om missionshuset ligger gårdsbebyggelsen till "Midt i byn" och i söder villan Dalhem som har fasader klädda med brunmålad locklistpanel. Söder om kyrkan och kyrkogården finns en triangelformad parkartad yta som smalnar av i söder. Här växer höga almar och lindar och en grusgång leder fram till södra grinden. Längst i söder står två grindstolpar av granit och här finns också en vattenpump. Denna triangelform har bildats av anslutande vägar och finns bl a på en arealavmätningskarta från 1708. Utanför södra kyrkogårdsmuren står den avbrutna delen av en runsten. Äldre sockenbeskrivningar nämner runstensfragment som tröskelsten till kyrkan och inmurat i kyrkväggen.