Stäng fönster Sunne kn, SUNNE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Sunne socken omfattar dal- och strandbygder kring sjöarna Övre och Mellan-Fryken, omgivna av kuperad skogsmark. Socken genomkorsas av Fryksdalsbanan och riksväg 45. Där Mellan-Fryken och Övre Fryken smalnar till ett sund ligger socknens centralort för mellersta Fryksdalen. Sunne blev tidigt samlings- och marknadsplats för fryksdalsbygden och fungerar idag som serviceort för den omgivande landsbygden med affärer, banker och goda kommunikationsmöjligheter. Bebyggelsehistoriskt har bygden anor från förhistorisk tid vilket kan påvisas i gravanläggningar från brons- och järnåldern.

Sunne kyrka omnämns första gången vid mitten av 1300-talet men en bevarad dopfunt från 1200-talet antyder en äldre kyrkobyggnad. Mot slutet av 1630-talet brann den dåvarande träkyrkan och en ny stenkyrka byggdes. Den nuvarande nygotiska kyrkan byggdes 1886-88 efter ritningar av arkitekt Adrian C Peterson. Kyrkobyggnaden är en av stiftets största och utgör en välkänd siluett i landskapsbilden. Det kommersiella samhället och den gamla kyrkbyn ligger på var sin sida om sundet.

Kyrkoanläggningen är placerad på en höjd öster om sundet med församlingshemmet i nära anslutning norr därom. På slänten söder om kyrkan ligger prästgårdsanläggningen med tillhörande fd arrendatorbostad och jordbruk. Nordost om kyrkan ligger en vitputsad likbod med skiffertak med årtalet 1799 synligt i fasaden. Den benämndes förr "stengraven" och förmodas ha tillkommit i samband med ombygget av kyrkan på 1790-talet. 1947 byggdes likboden om till gravkapell och bårhus. Ett par hundra meter öster om kyrkans kor står en vitputsad stigport under skiffertak, kallad "Selma Lagerlöfs portal".

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Sunne kyrka genom tiderna, utgiven av Sunne Församling 1988. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Sunne kyrka. / ATA Stockholm, Sunne kyrka.