Stäng fönster Mjölby kn, HÖGBY KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Högby är en medeltida sockenbildning och omnämns bl a 1374. Socknen gränsar mot Mjölby i söder och öster. Västra Skrukeby och Högby socknar sammanslogs 1850 och enades om att uppföra en gemensam kyrka. Västra Skrukeby socken uppgick helt i Högby socken år 1890. Naturgeografiskt tillhör socknen den s k övergångsbygden, zonen mellan slätten och Sydsvenska höglandet. Inom socknen finns ett av Östergötlands mest imponerande gravfält Kungshögabacken och inte mindre än 12 runstenar finns bevarade. Socknen utgörs till största delen av jordbruksbygd och jordbruk och boskapsskötsel har varit huvudnäringen. Bland de större gårdarna kan nämnas bl a Axstad, Blixtorp och Ullekalv. Två järnvägslinjer förlades genom socknen; Krylbo - Mjölby 1873 och Mjölby - Hästholmen 1910. Den senare är numer nedlagd.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen ca tre kilometer norr om Mjölby på en grusbildning i öppen odlingsmark. Den nya kyrkobyggnaden uppfördes väster om en mindre vägsträckning ungefär mittemellan de två medeltida kyrkplatserna. Kyrkplatsen utvecklades aldrig till något regelrätt sockencentrum, utan består förutom kyrkan endast av två f d skolbyggnader. På andra sidan vägen uppfördes en skolbyggnad redan på 1860-talet, vilken blev lärarbostad när en ny skola uppfördes 1928. Den senare skolan, som idag är församlingshem, är exteriört mycket välbevarad och utgör en god representant för sin tids skolbyggnader. I kyrkomiljön finns även de f d kyrkstallarna, som dock ombyggdes till garage 1975.