Stäng fönster Mjölby kn, JÄRSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Järstad är en medeltida socken och uppkallad efter kyrkbyn, som år 1331 omnämns Jaerpstada. Största delen av socknen består av slättbygd och huvudnäringen har varit jordbruk. Svartån bildar gräns i öster. De två största byarna har varit Järstads kyrkby och Ullevi, som är belägen söder om landsvägen. Klackeborgs säteri har varit socknens största gård. Socknen är relativt rik på fornlämningar från brons- och järnåldern och en runsten står uppställd utanför kyrkan. Landsvägen mellan Linköping och Skänninge passerar socknen i söder och järnvägen mellan dessa orter var dragen i dess nordöstra hörn. Järnvägen är numer nedlagd.

KYRKOMILJÖN
Järstad kyrka är belägen några kilometer öster om Skänninge på en avgränsad flack moränhöjd i det öppna odlingslandskapet. En äldre skolbyggnad låg under 1800-talets senare hälft nordöst om kyrkan. Den ersattes av en ny skolbyggnad, som uppfördes 1882 strax utanför den västra kyrkogårdsmuren. Skolan nedlades 1960 och byggnaden har senare haft funktion som snickeriverkstad och privatbostad. Strax intill uppfördes 1928 en lärarbostad. På äldre kartor från 1700-talets slut finns fem gårdar markerade öster och sydöst om kyrkan. Den nuvarande bebyggelsen runt kyrkan, som består av jordbruksbebyggelse och villor, är de kvarvarande delarna av kyrkbyn. Den f d prästgården är belägen vid Uddarp, ca två kilometer sydöst om kyrkan.