Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Nässjö kn, NORRA SOLBERGA GAMLA KYRKA OCH NORRA SOLBERGA NYA KYRKA OCH SANKTA VALBORGS KAPELL KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Norra Solberga kyrka och socken ligger i norra delen av Nässjö kommun. I norr grän­sar Norra Solberga socken till Flisby som också ingår i pastor­atet, i öster till Eksjö, i söder går socken­gränsen en kort bit längs Höredas socken­gräns, och i sydväster ligger Nässjö. Norra Solberga nya kyrka ligger ca 10 km öster om samhället Solberga.

På Norra Solberga kyrkogård står socknens båda kyrkor; den gamla kyrkan från mitten av 1200-talet och den nya från 1901. Eftersom det inte var intressant att tillvara ta den gamla kyrkan som byggnadsmaterial när man uppförde den nya, lät man den stå kvar och idag fungerar båda kyrkorna som gudstjänstrum. Kyrkogården avgränsas i söder av en sluttning och i norr av lands­vägen till och från Flisby. På andra sidan landsvägen ligger den nya kyrkogården från 1982 som är lika stor som den gamla söder om landsvägen. Bredvid den nya kyrkogården står den före detta skolbyggnaden från 1863. Byggnaden är i två våningar, klädd med röd locklistpanel och har en rikt uppbyggd portal.

REFERENSER

Erixon, Sigurd (red), ”Norra Solberga socken” av Gottfrid Wagner, Sveriges bebyggelse, svensk statis­tisk-topografisk uppslagsbok, Landsbygden, Jönköpings län del III, Uddevalla 1956

Kulturminnesvårdsprogram för Nässjö kommun, Jönköpings läns museum 1989

Gustafsson, Willy, Norra Solberga, bygd och folk, del 1¸ Eksjö 1986