Stäng fönster Sunne kn, ÖSTRA ÄMTERVIKS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Östra Ämtervik ligger i Sunne kommun, på östra sidan om Sjön Fryken. Området består av en markant dalgångsbygd längs Ämtan, strandbebyggelse vid Mellan-Fryken och kuperad skogsbygd med spridd bebyggelse. Redan under förhistorisk tid var Fryksdalen ett relativt tättbefolkat område och här finns såväl stenåldersboplatser som rösegravar av bronsålderstyp och höggravfält från yngre järnåldern.

Ämterviks socken är av medeltida ursprung och omfattade tidigare hemmanen på båda sidor av Fryken. År 1672 fick hemmanen på västra sidan sjön tillstånd att bygga egen kyrka, varvid benämningarna Östra och Västra Ämtervik började komma i bruk. En stångjärnshammare med namnet Gårdsjö anlades 1694 vid Gårdsjöns södra ände. Privilegierna utökades 1740 och bruket hade då en hammare med två härdar. Som störst var bruket 100 år senare då det hade två hammare i gång. Forbönderna körde tackjärn från Filipstad till bruket och stångjärn från bruket kördes på vintern till Karlstads järnvåg och på sommaren med båtar utefter Fryken till Fryksta faktori vid sjöns sydände. Härifrån gick frakten landvägen till Klarälven och sedan på flatbottnade båtar till Karlstad.

Östra Ämterviks socken tillhörde Sunne pastorat till dess att den 1882 blev eget pastorat. Den första kända träkyrkan låg c:a 100 m sydväst om den nuvarande. Kyrkplatsen har sannolikt medeltida ursprung. Att det fanns en kyrka här år 1673 är helt klart. Denna träkyrka brann efter ett åsknedslag ner till grunden år 1781.

Av den äldsta kyrkan återstår en ödekyrkogård. Östra Ämterviks socken, som år 1854 skildes från Sunne socken, saknar tätort.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Östra Ämterviks kyrka. / ATA Stockholm, Östra Ämterviks kyrka.