Stäng fönster Säffle kn, BOTILSÄTERS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Botilsäters sockenbildning räknas till de första i Värmland och kyrkan är till sina äldsta delar troligtvis från 1100-talet.

Kyrkan ligger efter den gamla kurviga vägsträckningen i ett öppet odlingslandskap i anslutning till agrarbebyggelse i traditionell utformning och färgsättning. Bygden är rik på fornlämningar som vittnar om en brukad och bebodd bygd redan under första årtusendet efter Kristi födelse. Strax söder om kyrkan ligger ett gravfält från senare delen av järnåldern.

Norr om kyrkan ett timrat fattigmagasin.

Bebyggelsemiljön med kyrkan och de intilliggande gårdarna rymmer stora kulturhistoriska och landskapsestetiska värden.

I kyrkomiljön ingår kyrka, klockstapel, likbod, kyrkogård, ekonomibyggnad/garage och magasin.

ARKIV OCH LITTERATUR: Iwan Schyman, Botilsäters socken, ur Värmlandsnäs från forntid till nutid, del I, Säffle 1954. / Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Botilsäters kyrka. / ATA Stockholm; Botilsäters kyrka.