Stäng fönster Mjölby kn, VÅRFRUKYRKANS KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Allhelgona är en medeltida socken. Socknen är fornlämningstät och rikliga fynd från stenåldern visar på en tidig etablering. Landskapet präglas av slättbygd och den dominerande huvudnäringen på landsbygden har varit jordbruk. Jordinnehavet har varit fördelat på ett flertal större gårdar.

Skänninge var under medeltiden en viktig stad och tillhör en av Sveriges äldsta städer. Vid sidan av Linköping utgjorde Skänninge och Söderköping tidigt viktiga handelsplatser och fick under medeltiden en betydande invandring av tyska köpmän och hantverkare. År 1248 ägde det s k Skänningemöte rum, ett av Sveriges större kyrkohistoriska möten. I Skänninge har funnits flera kända medeltida kyrkor och kapell samt två dominikanerkloster. Nunnekonventet övertog platsen för en äldre kyrka, S:t Martin, där man vid senare utgrävningar påträffat fragment av s k Eskilstunakistor d v s tidigkristna gravmonument. Vid medeltidens slut fanns två församlingskyrkor i staden, nämligen Vår Fru och Allhelgona. Även vid platsen för den 1552 rivna Allhelgonakyrkan har man påträffat en tidigkristen kyrkogård. Skänninge drabbades hårt vid reformationen. Rivningarna av klosterbyggnaderna m m genomfördes så grundligt att det idag är svårt att rekonstruera det medeltida Skänninge.

KYRKOMILJÖN
Vårfrukyrkan är centralt belägen vid Stora torget i Skänninge och ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården. Vid torget har rådhuset en central placering. Byggnaden uppfördes 1770 efter ritningar av en av tidens mest framstående arkitekter Carl Fredrik Adelcrantz. Han var chef för Överintendentsämbetet och därmed ansvarig för den offentliga byggnadsverksamheten. Rådhuset fick en tidstypisk utformning med putsade rusticerade fasader och ett mansardtak som kröns av klocktorn. Rådhuset är förklarat som byggnadsminne sedan 1968 och disponeras bl a av turistbyrån och hembygdsföreningen. Vid torgets norra sida ligger Nordénska gården, som är en mycket välbevarad handelsgård från 1700- och 1800-talen. Torgets västra sida upptas av Stadshotellet, som är en tidstypisk byggnad från 1800-talet. Söder om kyrkan uppfördes en brandstation 1926 med putsdekorationer inspirerade av Vårfrukyrkans östgavel. Stadskärnan med den dominerande Vårfrukyrkan och det oregelbundna välbevarade gatunätet och den småskaliga relativt glesa träbebyggelsen ger en uppfattning om hur flertalet av landets medeltidsstäder kan ha sett ut. Jordbruksmarken vidtar direkt utanför stadsgränsen. Vårfrukyrkan höjer sig markant över den för 1700- och 1800-talen typiska bebyggelsen i de mindre städerna.