Stäng fönster Säffle kn, BRO KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Bro socken är den nordligaste socknen i Näs härad och ligger en knapp mil väster om Säffle. Det är en typisk jordbruksbygd med ett flertal herrgårdar. I området finns ett stort antal förhistoriska fornlämningar. Intill kyrkan, strax norr om den medeltida Västbro gård, finns till exempel en fornlämning i form av en hög från järnåldern på ett karakteristiskt höjdläge med fin utsikt över Brosjön. Den enda tätorten i socknen har vuxit fram kring järnvägsstationen i Värmlandsbro som uppfördes i samband med järnvägsdragningen i slutet av 1800-talet.

På en markerad moränhöjd i det flacka jordbrukslandskapet ligger Bro sockencentrum, vilket har fungerat som socknens administrativa centrum i århundraden. Här finns kyrka, församlingshem och bland annat den intilliggande Västrbro herrgård som i medeltida handlingar omtalas som ett större frälsegods. Dagens mangårdsbyggnad från 1827 med klassicerande stildrag i exteriören och tillhörande ekonomibyggnder ger en god bild av landsbygdens högreståndsbebyggelse. En allé av blandade trädslag leder fram till kyrkan. Här finns den gamla skolan med falurödpanel (dag personalutrymmen till kyrkogårdsanställda mm), och det putsade församlingshemmet med stort brutet tak. Den fd prästgården ligger ca 500 meter söder om kyrkan.

Hur gammal dagens stenkyrka egentligen är vet man inte med säkerhet men den omtalas första gången i en landshövdingeberättelse från 1692 och nämns då som en gammal kyrka av sten vid Västbro säteris ägor.

ARKIV OCH LITTERATUR: Iwan Schyman, Värmlandsnäs, från forntid till nutid del II, Säffle, 1958. Karlstads stifts julbok 1937, Karlstad, 1937. / Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Begravningsplatser i Värmlands län, 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Bro kyrka. / ATA Stockholm, Bro kyrka.