Stäng fönster Torsby kn, LEKVATTNETS KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Lekvattnet ligger i Torsby kommun, och gränsar till Norge. Det är en kuperad skogsbygd med spridd dalgångsbebyggelse längs sjön Rottnan, och höjdbebyggelse i skogsmarkerna. Socknen som saknar tätort, tillhör de mest utpräglade finnbygderna, med gles och spridd bebyggelse.

I området finns enstaka fornlämningar i form av stenåldersboplatser och fångstgropssystem. Bygden har uppkommit till följd av den finska bosättningen i området under historisk tid.

Kyrkans tillkomst är starkt förknippad med den skogsfinska befolkningen i området och tillkom på grund av den stora befolkningsutvecklingen i området under 1800-talets början. En begravningsplats anlades 1864 och en kapellförsamling bildades 1849 genom utbrytning av några hemman från Fryksände och Östmarks församlingar. Den nya församlingen tillhörde Fryksände pastorat och blev fullvärdig annexförsamling 1928. Namnet Lekvattnet kommer från gårdarna Norra och Södra Lekvattnet som ligger vid Lekvattensjön. Förledet är troligen från ordet lek(a) använt om framrinnande, porlande vatten.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Lekvattnets Kyrka. / ATA, Stockholm; Lekvattnets kyrka. / Boken om Lekvattnet, Hasselstig, 1995.