Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kinda kn, HÄGERSTADS KYRKA OCH HÄGERSTADS GAMLA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Hägerstad är en medeltida socken och omnämns 1247 som Haeghrastadha. Den är belägen söder om Linköping i ett ädellövskogsområde som även inkluderar Stångådalen. Den är en utpräglad landsbygdssocken och huvudnäringen har varit jordbruk och till en viss del boskapsskötsel. Socknen är fornlämningsrik. Bland socknens gårdar kan Drättinge nämnas, som fick säterirättigheter under 1600-talet.

Hägerstads nya och gamla kyrkor är belägen på en höjdsträckning vid sjön Strierns västra strand med vid utsikt över odlingslandskapet. Den nya kyrkan uppfördes på ett obebyggt gärde på gården Säbys ägor invid vägen mellan Kättilstad och Oppeby. Kyrkplatsen har aldrig utvecklats till något sockencentra, utan består förutom kyrkan endast av några f d skolbyggnader. Ett skolhus uppfördes på platsen, enligt uppgift redan 1851, 15 år innan kyrkan stod färdig. Byggnaden används idag som församlingshem och fritidslokaler. En småskola uppfördes 1914, vilken nu har funktionen som dagis.

En knapp kilometer från den nya kyrkan ligger den gamla kyrkplatsen. I linje med kyrkogårdens södra mur är ett timrat sockenmagasin beläget. På byggnadens långsida finns ett lider, som eventuellt kan har varit kyrkogårdens stiglucka. Söder om kyrkan är den f d prästgården är belägen. Den utgörs av en välbevarad mangårdsbyggnad från 1836 med en äldre vinkelställd bod.