Stäng fönster Kinda kn, TIDERSRUMS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

Beskrivning
SOCKNEN - Tidersrums socken är en medeltida socken och omtalas första gången i skriftliga källor 1328. Socknen ligger i södra Östergötlands skogsbygd och landskapet domineras av höglänt kuperad skogsmark. Huvudnäringarna har varit jord- och skogsbruk och ett stort antal kvarn- och sågverk har funnits inom socknen.

KYRKOMILJÖN - Tidersrums kyrka är belägen ca 1 mil sydväst om Kisa i södra Östergötlands skogsbygd. Den är högt belägen på en grusås med utblick över en trång dalgång i väster. Kyrkomiljön är mycket innehållsrik med en rad bevarade byggnader för olika funktioner. Mitt för den södra kyrkogårdsingången är den äldre skol- och sockenstugan belägen. Den är uppförd 1868 av liggande timmer och är numer församlingshem. Den ersattes 1947 av en helt modern och för landsbygdsförhållande väl tilltagen skolbyggnad väster om kyrkan. Skolan lades ner 1991. En ny kantorsbostad uppfördes strax intill den gamla skolans östra gavel 1940, men revs nyligen. Inom kyrkomiljön återfinns även Ådala, ett f d ålderdomshem uppfört 1895 och en f d lanthandel. Utmed landsvägen mot Ydrefors återfinns ett hembygdsmuseum, inrymt i Klockaregårdens ladugård som flyttats några meter från vägen och det f d kommunalhuset, som uppfördes 1937. Väster om kyrkan vid stranden av Tidersrumssjön ligger gården Stora Tidersrum. En ny modern prästgård uppfördes strax norr om Stora Tidersrum 1946. Den ersatte en äldre prästgård vid Böle ca 4 km sydväst om kyrkan.