Stäng fönster Kinda kn, TJÄRSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

Socknen
Tjärstad är en medeltida socken och omnämns under 1300-talet som Tyærastadha. Socknen har en relativt varierad naturgeografi. Den östra delen ingår i de bördiga områdena i Stångådalen och runt de stora sjöarna, medan den västra delen tillhör södra Östergötlands skogsbygd. Socknens största gård är Schedevi säteri, som bl a har ägts av släkterna Scheiding, Rålamb, Bonde och Falkenberg. Den nuvarande huvudbyggnaden är uppförd på 1780-talet efter ritningar av arkitekt Carl Fredrik Adelcrantz. Tidvis har halva socknen lytt under Schedevi. Bland övriga gårdar kan Bersebo och Hallstad säterier nämnas. I Östergötlands läns kalender för år 1872 uppges det att det i socknen finns tio sågar, fem kvarnar, ett manufakturverk med benstamp, ett pottaskebruk, ett tegelbruk och ett bränneri. Delar av den tidigindustriella verksamheten förlades till Rimforsa, som genom tillkomsten av Kinda kanal och järnvägen expanderade till en centralort. Östra Centralbanan, som öppnade för trafik 1902, bidrog även till en ökad byggnadsverksamhet i socknens övriga stationsorter Oppeby och Gärdala.

Kyrkomiljön
Kyrkan är högt belägen med vid utsikt över Stångådalen och dess sjösystem. Norr om kyrkan är den f d sockenstugan från 1835 belägen. Den utgörs av en stor herrgårdsliknande tvåvåningsbyggnad med reveterad fasad och dekorativt utformad frontespis. Byggnaden har haft olika funktioner, såsom kommunalhus, fattigstuga och skola och används numer som församlingshem. Vid kyrkbacken finns även kyrkstallarna bevarade. De används nu som förråd och garage. På andra sidan landsvägen, som fick sin nuvarande sträckning i början av 1900-talet, ligger den f d prästgården. Den äldre landsvägen gick tidigare utmed kyrkogårdsmuren i öster och finns fortfarande kvar. Kyrkomiljön ingår som en betydelsefull del av riksintresseområdet vid Tjärstad och Schedevi säteri.