Stäng fönster Kinda kn, VÄSTRA ENEBY KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Beskrivning
SOCKNEN Västra Eneby är en medeltida socken och omnämns under 1300-talet under namnen Enaby, Enabo och Aeneby. I området runt kyrkan finns åtta gravfält och ett flertal enstaka stensättningar, vilka påvisar en kolonisation från och med äldre järnålder. Vid sjön Åsunden ligger en av Östergötlands största fornborgar, Hovby skans. Landskapet utgörs till större delen av ett kuperat småbrutet odlingslandskap. Huvudnäringarna har varit jordbruk och skogsbruk. I socknen har det funnit två större säterier, Hovby och Adlerskog. I 1872 års kalender för Östergötland omnämns sex sågar, ett tegelbruk, ett pottaskebruk samt en vadmalsstamp.

KYRKOMILJÖN Kyrkan är belägen på en höjd i en trång, fornlämningsrik dalgång med åkrar och skogsmark invid Stångåns vattensystem 5 km nordöst om Kisa. Kyrkomiljön, som ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården, präglas av ett småskaligt odlingslandkap, slingrande vägar, bybebyggelse med bevarade ekonomibyggnader, prästgård, kyrkstallar och skola. Prästgården är belägen ca 200 m sydväst om kyrkan. Mangårdsbyggnaden, som sannolikt är samtida med kyrkobyggnaden, har en bevarad 1700-talskaraktär. Några av de äldre uthusen är bevarade och vittnar om den tid då gårdarna hade ett månghussystem, d v s var hus hade sin speciella funktion. Det f d lönebostället gränsar till tomten. Norr om kyrkan återfinns den f d skolbyggnaden, uppförd 1875 med en tidstypisk utformning. Strax norr om skolan ligger den f d fattigstugan, som nu har funktionen som sommarhus. De mycket välbevarade kyrkstallarna ligger sydöst om kyrkan, dit även en likbod flyttades på 1950-talet.