Stäng fönster Finspång kn, SKEDEVI KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Skedevi är en medeltida socken och omnämns 1340 som Skædui. Socknen gränsar i norr mot Södermanland. Socknen är bergig och skogsrik och är en av de sjörikaste socknarna i länet. Trakterna runt kyrkan är rik på fornlämningar med tyngdpunkt i järnålder. Inom fastigheterna Hageby, Husby och Ekeby finns gravfält bestående av främst stensättningar. Huvudnäringarna har varit åkerbruk, skogsbruk och bergsbruk. I slutet av 1600-talet anlades den första smedjan vid Hävla stångjärnsbruk. Under 1800-talet var humleodlingen en betydelsefull binäring, men även fiske, slöjd, smide och bärplockning. I 1871 års kalender över Östergötland uppges att det inom socknen finns åtta sågar, tre kvarnar, två tegelbruk, ett glasbruk samt järn- och manufakturverk vid Hävla och Skärfors. Bland socknens större gårdar kan Hävla, Rejmyre, Tisenhult och Frängsäter säteri nämnas. Under det senare, som ägdes av släkten von Post, lydde vid mitten av 1800-talet Rejmyre glasbruk, Hävla stångjärnsbruk och Skärfors manufakturverk. Konsul Hjalmar Wicander på Harpsund i Södermanland var bördig från socknen och föddes 1860 på gården Byle. Han gjorde sig en förmögenhet inom kork- och linoleumindustrin.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen vid en vik av sjön Tisnaren och många kyrkobesökare tog sig till kyrkan med båt ända fram till slutet av 1800-talet. Strax söder om kyrkogården är f d klockaregården och kyrkskolan belägna. Den förra uppfördes i mitten av 1700-talet och tillbyggdes med en våning 1827. Fasaderna är spritputsade med slätputsade omfattningar och sadeltaket är belagt med tvåkupigt tegel. Skolbyggnaden uppfördes 1829 och har i stort samma ytskikt som klockaregården. Ett församlingshem uppfördes 1934 efter ritningar utförda av arkitekt Ottar Hökerberg i Stockholm. Hökerberg (1882-1960) var från 1913 arkitekt vid Överintendentsämbetet. I den stora samlingssalen finns två stora väggmålningar utförda av konstnären Yngve Lundström med medverkan av Torsten Nordberg och Curt Viberg. De föreställer Skedevi på 1870-talet. Församlingshemmet bekostades av konsul Hjalmar Wicander på Harpsund som var född i socknen. Inom kyrkomiljön finns även bevarade kyrkstallar och ett ålderdomshem, det s k Skedevihemmet, som uppfördes på 1930-talet. Prästgården, Hagaryd, är belägen en dryg kilometer norr om kyrkan. Mangårdsbyggnadens bottenvåning härstammar från 1600-talet.