Stäng fönster Boxholm kn, ÅSBO KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

Beskrivning
Socknen är medeltida och finns omnämnd 1357 som Asbo sokn. Socknen är belägen söder om Mjölby och utgör ett varierat landskap med uppodlade dalgångar, rullstensåsar och stora skogsområden. Vid en sockenreglering 1927 överfördes ett område av Boxholms samhälle och trakten öster därom från Åsbo till Ekeby. Åsbosänkan är en naturskön dalgång utmed Åsboån, känd som skalden Per Daniel Amadeus Atterboms födelsebygd, och av riksintresse för kulturmiljövården. Dalgången är rik på fornlämningar, bl a gravfältet Hermannekulle som sannolikt stammar från vikingatid och som även hyser en av socknens två runstenar, samt flera små gravfält från bronsålder och äldre järnålder kring byn Friggestorp. Här finns också två herrgårdar, Grönlunds säteri med en huvudbyggnad vars karaktär tillhör 1800-talets första del och Strålsnäs säteri vars huvudbyggnad har en arkitektur tidstypisk för 1910-talet. Ägarna till Strålsnäs tilldelades patronatsrätt 1734, dvs rätt att tillsätta präst och komminister. Någon industri har inte funnits i socknen, däremot har det under 1800-talet funnits tegelbruk vid Grönlund, Staffansbo och Kvarnkulla samt garveri i Bötingsfors. Socknen trafikeras av Östra stambanan som tidigare hade en station i Strålsnäs samhälle. Samhället uppkom i samband med järnvägsbyggandet på 1870-talet och domineras av villabebyggelse från 1900-talet.

Kyrkomiljön
Kyrkan ligger ca 1 mil söder om Mjölby, belägen med utsikt över Åsbodalen. Väster om kyrkogården finns en höjd där den gamla klockstapeln var placerad, och där ännu den fd klockargården ligger, en byggnad i en våning med faluröda panelklädda fasader och tegeltäckt sadeltak. Nedanför höjden ligger kyrkstallarna. När de uppfördes 1902 utgjorde de en 45 meter lång länga med 15 stallar, varav endast fyra återstår, övriga revs 1947. Åsbo skola från 1905 är belägen nordväst om kyrkan och är ännu i bruk. Det är en byggnad i 1 ½ våning med gul liggande panel och ett rött plåttäckt sadeltak. På skolområdet finns även ett falurött panelklätt gymnastikhus från 1922 samt en tvåvåningslänga från 1958. Väster om kyrkan ligger också det fd ålderdomshemmet från 1932 med gulreveterade fasader och sadeltak. Församlingshemmet är inrymt i den gamla prästgården och ligger ca 500 meter sydöst om kyrkan. Den består av en gul panelklädd timrad parstuga i två våningar från 1780-talet och två faluröda timrade flyglar i en stor trädgård som anlades 1826.