Stäng fönster Eskilstuna kn, NÄSHULTA KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Näshulta kyrka ligger på en liten udde i Näshultasjöns norra strand, mellan Eskilstuna och Flen, i socknens nordöstra hörn. Socknen består av odlings- och skogsbygder kring Näshultasjön och östra Hjälmaren. Själva namnet Näshulta är en sammanslagning av orden udde och skogsparti.

Längre bort, sydväst om kyrkan, utefter stranden ligger Hedensö herrgård, omnämnt första gången omkring år 1300. Dagens huvudbyggnad är från slutet av 1700-talet, då även en engelsk park anlades. Flera byggnadsfunktioner finns bevarade. Ägarna till Hedensö var redan under medeltiden kyrkans patronus och har därmed varit viktiga för kyrkan. Näshulta järnbruk har tillhört Hedensö säteri under lång tid.

Prästgården byggd 1948 ligger också vid sjön, några kilometer väster om kyrkan, och är idag en privat bostad.

Väster om kyrkan är komministerbostaden från slutet av 1800-talet, en låg och bred byggnad med liggande röd panel, som i senare tid har byggts om till ålderdomshem. På en höjd norr om kyrkan är en timrad byggnad från slutet av 1700-talet. Byggnaden har byggts om till sockenstuga, men har tidigare möjligen haft funktion som skola. Bredvid den timrade sockenstugan finns en skola från 1878. Ett kommunalhus från 1929 är byggt väster om de två skolhusen.

Nationalencyklopedin, band 14. Bra Böcker. 1994.
Sörmlandsbygden1988:2, Södermanlands hembygdsförbunds årsbok.