Stäng fönster Eskilstuna kn, STENKVISTA KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Stenkvista kyrka är belägen strax väster om väg 53, ca 5 km söder om Eskilstuna stad.

Stenkvista socken består av en flack, öppen slättbygd som omges av småbruten odlingsbygd och skogsmark. Namnet Stenkvista kan syftas på en utskjutande, stenig terrärngformation.

I socknen finns ca 200 registrerade fornlämningar. Spridda gravar och fyra mindre gravfält tillhör äldre järnåldern. Något fler, sju stycken, härrör från yngre järnåldern. I socknen finns också en fornborg och runstenar.

Norr om kyrkan ligger två rödfärgade skolhus, som nu är ombyggda till bostäder. Ytterligare längre bort i norr ligger prästgården byggd i två våningar med gulmålad panel från 1935. På andra sidan landsvägen är kyrkogården, där Stenkvista gamla medeltidskyrka var byggd. I närheten av kyrkogården ligger den äldre prästgården, med huvudbyggnad från slutet av 1800-talet och två flyglar från 1700-talet. Byggnaderna är gulfärgade putsade timmerbyggnader. I den norra flygeln är nu pastorsexpeditionen förlagd.
I anslutning till gamla prästgården ligger tiondeladan och fattigstugan.

Nationalencyklopedin, band 17. Bra Böcker. 1995.