Stäng fönster Vimmerby kn, SÖDRA VI KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Kalmar

Beskrivning
Södra Vi socken är belägen längst norr ut i Kalmar län på gränsen mot Östergötland. Området är en kuperad skogsbygd med flera stora sjöar. Störst av dem är sjön Krön. I socknen finns flera fornfynd från samtliga förhistoriska tidsperioder. Flest fynd finns dock från yngre järnåldern. Den största gården i Södra Vi socken är Ålhult. Gården är känd sedan 1300-talet och dess ägare har haft ett stort inflytande över socknen. Bland gårdens ägare finns t.ex. riksrådet Axel Oxenstierna och generalmajoren Carl Fredrik Pechlin. Den senare dömdes för medhjälp till mordet på Gustav III. Generalmajor Pechlin kom i besittning av Ålhult genom sin hustrus arv. Under hans tid som ägare anlades flera verksamheter på gården och i dess närhet. Han såg bland annat till att gräva kanaler som band samman sjöarna för att använda dem som transportleder och att anlägga ett järnbruk. I socknen har tidigare också funnits pappersbruk, tegelbruk, garverier, kimröksfabriker och oljebruk (framställning av linolja). År 1759 startades Södra Vi Hälsobrunn av prosten Arendt Grape. Verksamheten blev lyckosam och kom att bedrivas fram till 1946. Under en tid i slutet av 1800-talet fanns i socknen en folkhögskola. Den hade grundats i Frödinge 1876 men flyttade till Södra Vi 1878. Under några år på 1880-talet var den Sveriges största folkhögskola för kvinnor. Brist på bra lokaler gjorde dock att man 1898 flyttade till Gamleby där verksamheten bedrivs än idag. Skogsbruket och träförädling har sedan 1800-talet varit en viktig näring för bygden. Än idag finns sågverk kvar i socknen. Den största träförädlingsindustrin är Gullringshus som sedan 1930 tillverkar prefabricerade hus.