Stäng fönster Trollhättan kn, VÄNE-ÅSAKA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Väne-Åsaka kyrka med kyrkogård är belägen knappt en mil sydöst om Trollhättan vid en landsväg strax väster om riksväg 42. Mitt emot kyrkan ligger Väne-Åsakas församlingshem på andra sidan landsvägen. Från vägen och upp till kyrkogårdens marknivå är en grässlänt och en hög stödmur av natursten. På kyrkans trädhägnade lilla asfalterade parkeringen i sydöst står en byggnad med garageportar vid bogårdsmuren dess nordvästra hörn. Här stod förr fattigsädsmagasinet. I anslutning till parkeringen finns gammal bybebyggelse med mangårdar och uthus. Väne-Åsaka var en gång häradets största by, men 1833 brann stora delar av den ned. Året efter sattes jordskiftena igång och förändrade den eldfängda gamla bystrukturen med husen tätt samlade. Längs kyrkogårdens södra sida angränsar stora, röda ekonomibyggnader. Utsikten från kyrkogården är skiftande med en lantlig vy över skogskantade åkerfält åt väster och nordväst medan man har en betydligt modernare utsikt österut med riksvägen och villaområden i det vida blickfånget bortom det nybyggda församlingshemmet.
FÖRSAMLINGSHEM
Byggnaden uppfördes 1990 och består av flera länkade envåningsvolymer under sadeltak med enkupigt tegel och med ljust målad locklistpanel på fasaderna. Vid huvudentrén är fasaden glasad med spröjsade, höga, smala fönster, men i övrigt är fasaderna slutna.
FÖRRÅD
Denna kvadratiska fönsterlösa byggnad från 1911 uppfördes som garage i samband med att en likvagn skänktes. Byggnaden försågs också med avträden. Idag har byggnaden kvar sin ursprungliga prägel främst genom sitt tälttak, täckt med bandfalsad skivtäckt, svart plåt i storformat med en kula på krönet. Fasaden har en modernare karaktär med stående träpanel målad mintgrön och släta dörrfoder och ramverk. En enkel dörr finns åt söder och två garageportar åt öster, som är klädda med panel likt väggen. Portarna har bandgångjärn. Ytterbelysning i form av ett vitt glasklot sitter på ena hörnet. Hängrännor och stuprör är av svart plåt. Fasaden och taket målades om 1996-97.