Stäng fönster Vårgårda kn, LENA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Lena socken begränsas i nordväst av den skogsbeväxta och sjörika Älgaråsen samt i sydost av Säveån. Socknens centrala del upptages av den uppodlade Lenadalen kring Lenabäcken. Enligt 1546 års jordebok dominerades jordägandet av frälsehemman. Kyrkan är belägen i socknens norra del, på en mindre åsrygg nordväst om dalgången. Längs åsen löper landsvägen mellan Trollhättan och Alingsås. Kyrkan ligger på vägens nordvästra sida med en asfalterad parkering emellan. Direkt sydost om kyrkogården är ett församlingshem och i sydväst personalbyggnad samt kyrkstall. Vid kyrkogårdens nordvästra kant står en likvagnsbod. Invid kyrkogården finns även en gård i öster och ett boningshus samt äldre garage i sydväst. Den medeltida gråstenskyrkan, vilken revs omkring 1835, låg ett par kilometer åt söder, där även prästgård och f.d. skola är belägna. Kyrkbyn är utskiftad. En samlad bebyggelse finns vid landsvägen ett stycke norr om nuvarande kyrkplats.

FÖRSAMLINGSHEM - Det postmoderna församlingshemmet i 1 ½ plan är klätt med beige lockpanel och har fönster med "falsk" spröjsning, lunetter, sadeltak med tvåkupigt lertegel samt en utbyggnad i vinkel med smala, stående, tätt sittande fönster på långsidorna.

PERSONALBYGGNAD - Byggnaden är uppförd under sent 1900-tal och har rödfärgad locklistpanel, vita foder samt sadeltak med tvåkupigt lertegel. Byggnaden rymmer toalett, personalutrymme och förråd.

KYRKSTALL - Kyrkstallet är uppfört 1906 och klätt med rödfärgad lockpanel samt bär ett sadeltak med täckning av ursprungligt, enkupigt lertegel.

LIKVAGNSBOD - Likvagnsboden är uppförd 1924 och klädd med rödfärgad locklistpanel samt bär sadeltak med täckning av korrugerad, sentida plåt.