Stäng fönster Mark kn, KINNA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kinna socken är en skogig bygd där Viskans och Häggåns markanta dalgångsbygder möts. Stenåldersboplatser och det medeltida fästet Kinnaborg i Häggåns dalgång indikerar traktens betydelse under förhistorisk och tidig historisk tid. Bygden är känd för sin förläggarverksamhet, som spelat en central roll i textilindustrins utveckling i Sjuhäradsbygden under 1800-talets första hälft. Samhället Kinna, som är centralort i Marks kommun, är beläget intill järnvägen och riksväg 41 som båda löper mellan Varberg och Borås. Kinna karaktäriseras idag av ett stadsliknande villasamhälle med främst 1900-talsbebyggelse samt ett antal industrier. Under 1900-talet har Kinna och grannsamhället Skene, beläget strax väster om Kinna, alltmer kommit att växa ihop.

Kinna kyrka är centralt belägen i samhället och är med sin höga spetsiga tornspira väl synlig runt orten. Runt om kyrkoanläggningen ligger centrumbebyggelse med butiker och bostäder. I sydöst ligger kommunhuset medan församlingshemmet ansluter i norr. Gator löper på södra och norra sidan om kyrkoanläggningen och i öster kantas den av en gång- och cykelväg. Parkeringar finns både öster och väster om kyrkogården.