Stäng fönster Skövde kn, VRETENS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
VRETENS/EDHEMS KYRKA i Vretens församling, Ljunghems socken, ligger i den sydligaste delen av Skövde kommun. Församlingen bildades 1995 genom sammanslagning av Ljunghems och Edåsa församlingar. Större delen av socknen är skogbevuxen. Bebyggelsen är utspridd på grund av 1800-talets skiften. Här finns ett par större gårdar. Vretens kyrka är lågt belägen i Vretens by, söder om landsvägen mot Korsberga. Omedelbart norr om landsvägen ligger Vretens gård, vilken tillhör grannsocknen Edåsa. Vretens gård har ägt stora jordområden i Ljunghem. Kyrkan har präglats av godsägarna på Vreten, familjen Posse, i vars regi kyrkan uppfördes. Öster om kyrkogården går en mindre väg mot några närbelägna hus i söder. Kyrkan gränsar i söder och öster mot öppen mark, delvis bevuxen med sly och buskar. Norr om kyrkan växer en större träddunge. Här ligger även ett falurött bostadshus.