Stäng fönster Skövde kn, NORRA KYRKETORPS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
NORRA KYRKETORPS KYRKA i Norra Kyrketorps socken är belägen ca tio kilometer söder om Skövde tätort. Socknen består till stor del av skogbevuxen morän med en del åkermark. I området fanns under 1800-talets slut och 1900-talets början flera kalkbrott. En stor del av socknens östra del har nu övergått till att bli militärt övningsfält, vilket här utplånat huvuddelen av äldre byar och byggnader. Den viktigaste gården har varit säteriet Klagstorp, vilket nu är i militär ägo. Idag är bebyggelsen framför allt koncentrerad till tätorten Skultorp. Skultorp, som växte fram med järnvägens tillkomst 1859, har karaktär av förort till Skövde. Norra Kyrketorps kyrka ligger omedelbart öster om Billingen och riksväg 48 mot Falköping, mitt inne i Skultorps samhälle. Terrängen där kyrkan är belägen sluttar svagt mot öster. Öster om kyrkogården finns en parkeringsplats för kyrka och den skola som är belägen norr om kyrkogården. Söder om kyrkogårdsmuren, på andra sidan Kyrkvägen, ligger nyare hyreshus.

KYRKSKOLA - Vid Klagstorpsvägen, omedelbart norr och nordöst om kyrkogården, finns två skolbyggnader från 1932. Byggnaderna, varav den västra uppfördes som lärarbostad, har båda frontespiser samt brutna och valmade sadleltak med tegel. Husen är klädda med gul locklistpanel.

KYRKEBO - Ett bostadshus norr om kyrkan byggdes 1927 av en kyrkvaktmästare. Byggnaden är klädd med rödmålad panel och är försedd med tegeltäckt sadeltak samt små rektangulära vindsfönster.

FÖRSAMLINGSHEM - På östra sidan av riksväg 48 ligger ett nybyggt församlingshem /pastorsexpedition.