Stäng fönster Skövde kn, SANKT JOHANNES KYRKA KYRKOMILJÖ, HENTORP, Västra Götaland

Beskrivning
SANKT JOHANNES KYRKA är belägen i stadsdelen Hentorp i Skövde kommun har idag närmare 50 000 invånare. Staden är belägen på och nedanför Billingens östra sluttning. Staden växte fram ur en medeltida vallfartsort knuten till Sankta Elins eller Sankta Helenas källa. Den återuppbyggdes enligt rutnätssystem efter en brand 1759. Öppnandet av Västra stambanan och Skövde järnvägsstation 1859 fick stor betydelse för stadens utveckling. 1868 grundades AB Volvo Penta ur Sköfde mekaniska verkstad. Sedan 1905 är Skövde garnisonsstad. Staden hade en stark tillväxt under 1960-talet. Viktiga industrier är Volvo Personvagnar och Volvo Lastbilar Komponenter AB, och Cementa. Skövde har på senare år även fått en högskola. Stadsdelen Hentorp tillhör södra delen av Våmbs församling i Skövde. Hentorp, som började bebyggas på 1930-talet, ligger på östra Billingssluttningen, sydöst om Skövde centrum. Här har senare växt fram ett modernt bostadsområde.

Sankt Johannes kyrka är sammanbyggd med ett församlingshem och även med Hentorps äldreboende samt vårdcentral. Tanken med samordningen var, förutom en lägre byggnadskostnad, att de äldre enkelt skulle kunna ta sig till kyrkan. Byggnadskomplexet är beläget öster om en större väg, Gröna gatan. Gröna vägen har mitt för kyrkan nord - sydlig riktning, men svänger söder om denna kraftigt österut. Såväl öster som väster om Gröna gatan består bebyggelsen av bostäder, främst hyreslägenheter. Norr om kyrkan ligger ett mindre, kuperat skogsområde med blandskog och cykelvägar.

VÅRDCENTRAL/ÄLDREBOENDE - Vårdcentral och äldreboende är utbyggt väster om kyrkan och fortsätter närmast i en vinkel mot söder. I komplexet ingår dock flera separata huskroppar. Samtliga är uppförda i samma stil som kyrka och församlingshem med av rött tegel och fönster med vita spröjsar och i vissa fall blå plåtomfattningar med dekor i form av vita "kryss" över fönstren.