Stäng fönster Skövde kn, SANKT MATTEUS KYRKA KYRKOMILJÖ, SKÖVDE SÖDRA RYD, Västra Götaland

Beskrivning
SANKT MATTEUS KYRKA är belägen i Södra Ryd ca fem km nordöst om Skövde stadskärna. Skövde kommun har idag närmare 50 000 invånare. Staden ligger på och nedanför Billingens östra sluttning. Staden växte fram ur en medeltida vallfartsort knuten till Sankta Elins eller Sankta Helenas källa. Den återuppbyggdes enligt rutnätssystem efter en brand 1759. Öppnandet av Västra stambanan och Skövde järnvägsstation 1859 fick stor betydelse för stadens utveckling. 1868 grundades AB Volvo Penta ur Sköfde mekaniska verkstad. Sedan 1905 är Skövde garnisonsstad. Staden hade en stark tillväxt under 1960-talet. Viktiga industrier är Volvo Personvagnar, Volvo Lastbilar Komponenter AB och Cementa. Skövde har på senare år även fått en högskola. Sankt Matteus kyrka är belägen på en icke inhägnad tomt i västra delen av stadsdelen Södra Ryd. Södra Ryd växte upp på 1960- och 1970-talet och består av affärscentrum, hyreshus och villor. I området ligger även Försvarets Räddningsverk. Området är invandrartätt, vilket präglat kyrkans interiör. Kyrkotomten omges i väster av genomfartsleden Skogsrovägen, i söder av en mindre gräsyta, i sydöst av en större parkeringsplats och i öster av affärscentrum och bostäder. Utmed kyrkan går i öster och i norr två gång/cykelvägar. Kyrkan gränsar i väster till ett skogsparti med blandskog. Här låg tidigare en medeltidskyrka, numera Ryds kyrkoruin.