Stäng fönster Sigtuna kn, HAGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Haga socken är en av de minsta upplandssocknarna. Den ligger mellan Skofjärden och Garnsviken av Mälaren och består i öster av öppen slättbygd. Stora delar av socknen utgör område av riksintresse för kulturmiljövården (Haga-Venngarn K 66). Haga sockenkyrka ligger vid den gamla vägen mellan Sigtuna och Uppsala ca sju kilometer norr om Sigtuna. Den har ett dominerande läge i landskapet. Under medeltiden gick Garnsvikens vatten upp närmare kyrkan. Runstenar i området indikerar forntida kommunikationsleder från Mälaren in mot centrala Uppland. Mest känd är Skråmstastenen vid den f.d. segelleden genom Garnsviken, daterad till 1000-talet. Cisterciensermunkar grundade omkring 1160 ett kloster vid Viby by. Inom socknen ligger Torslunda gård bebyggd under yngre järnålder och Venngarn, som har medeltida ursprung, var kronogods under Gustav Vasa och ägdes av Magnus Gabriel de la Gardie under stormaktstiden. Kyrkomiljön består av en medeltida, putsad stenkyrka utan torn. Kyrkogården, som omger kyrkan, sluttar i sydväst och omges av en gråstensmur med ingångar i väster och norr. På höjden intill kyrkogården står en fristående klockstapel rest på 1600-talet. Norr om kyrkan ligger f.d. klockarbostad/kyrkskola uppförd under 1700-talet, nu bostad för kyrkväktare/församlingssal samt en byggnad från 1800-talets slut uppförd som lärarbostad/småskola, ombyggd till prästgård. En bod öster om klockstapeln har ursprungligen varit placerad i kyrkogårdsmuren och fungerat som kyrkbod. Sockenstugan/fattighuset ligger på andra sidan vägen och tillhör inte längre kyrkan. Byggnaden har fått annan funktion. Haga kyrka var fram till 1960 annexkyrka till Vassunda. Idag är det Sigtuna pastorats enda fristående landskyrka med drygt tvåhundra invånare i socknen. Verksamhet bedrivs av bl.a. Haga sockenråd och Haga syförening.