Stäng fönster Hagfors kn, HAGFORS KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
1906 utbröts de öster om Rådasjön belägna delarna av Norra Råda till en kapellförsamling, benämnd Hagfors. 1933 förändrades den till en annexförsamling, och 1951 blev Hagfors moderförsamling i ett pastorat tillsammans med Gustav Adolfs församling. Redan 1950 hade Hagfors blivit stad.

Den ödsliga terrängen kring Uvåns fall kallades sedan länge Uvedshagen, eller rätt och slätt Hagen. Järnverket fick efter vanligt mönster suffixet -fors och erhöll så namnet Hagfors.
Hagfors är en av Älvdals härads tio socknar och har en total yta av ca 137,10 km2.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Välkommen till Hagfors kyrka, stencil, u å. / Förslag till restaurering av Hagfors kyrka i Värmland, Jerk Alton Arkitektkontor AB, 1982.