Stäng fönster Hagfors kn, SUNNEMO KYRKA KYRKOMOLJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
Sunnemo socken i Hagfors kommun består av strandbygder in vid sjöar i Svartåns dalgång, omgivna av kuperad skogsmark. Dess centrala delar utgörs av Sunnemodalen, dit geologiskt sett även Rådasjön räknas. Sunnemo tätort ligger i dalgången som var Klarälvens tidigare fåra, 10 km öster om det nuvarande flödet. Kring Rådasjöarnas stränder anlades redan under medeltiden ett antal gårdar. Under påföljande århundraden expanderade bebyggelsen och bygden framstod snart som relativt tätbefolkad. I detta agrart präglade område lät bruksägare Johan Börjesson från Munkfors anlägga Sunnemohyttan eller Tutemohyttan år 1640 och en tillhörande kyrka uppfördes 1653.

Sunnemo är den sydligaste socknen i Älvdals härad. År 1651 fick Sunnemo tillstånd att bilda egen kapellförsamling genom utbrytning från Norra Råda. Till en början kallades kyrkan Tutemo capell och senare Sundmo capell. Sunnemo infördes i jordeboken 1805 som egen socken och har fått sitt namn efter Sunnemohyttan. Kring kyrkan och hyttan förtätades bebyggelsen successivt. Järnhanteringen kompletterades med gjuteri och mekanisk verkstad och Hyttälvens vatten användes också av kvarn och garveri. Samhällelig service som skola, post och affär etablerades under 1800-talet och orten hade stora förutsättningar att utvecklas till ett större industrisamhälle. Tillkomsten av Hagfors järnverk innebar dock att tillverkningen vid Sunnemohyttan tvingades upphöra 1887 och därmed släcktes alla sådana tankegångar.

Området kring Sunnemo kyrka och Hyttälven utgör sedan gammalt centrum i bygdens administrativa och industriella historia. Flera välbevarade 1800-tals byggnader skapar en enhetlig kärna i bebyggelsemiljön. Den välbevarade masugnsruinen minner om ortens viktigaste industri och strax intill ligger malmkörarnas gamla raststuga, Gubbkroken, numera hembygdsgård. I miljöns perifera delar märks framför allt de tidstypiska och traditionella agrara byggnaderna i Tömte, belägna i ett ännu hävdat odlingslandskap.

Kyrkoanläggningen mitt i Sunnemo består förutom kyrka och kyrkogård av ett spånklätt bårhus (1935), ett falurött församlingshem (inköpt 1935 från Uddeholmsbolaget) och en gulpanelad prästgård (1939-40). Socknens ursprungliga prästgård låg tidigare i Noretorp, på den västra sidan av Rådasjön i Sunnemo sockens nordligaste del. Denna uppfördes 1800 åt komministern i Sunnemo. Den är sedan många år tillbaka i privat ägo. En ny prästgård uppfördes 1939-40 ca 50 meter väster om kyrkan. På denna tomt låg tidigare ett sockenmagasin och gamla kyrkstallar.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Mellander, B, Sunnemo kyrka, 1982. / Sunnemo socken, 1953. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Hagfors kyrka. / ATA Stockholm, Hagfors kyrka.