Stäng fönster Torsby kn, DALBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Dalby socken ligger i övre delen av Klarälvdalen, i Torsby kommun. Socknen, vilken räknas till en av norra Värmlands äldsta socknar, utgörs av en smal dalgångsbygd längs den djupt nedskurna Klarälven och omges av stora skogsmarker. Området utgör länets fornlämningstätaste område. De flesta fornlämningarna är av utmarksbrukskaraktär, och utgörs av fångstgropar för älg och lågtekniska järnframställningsplatser med tillhörande kolningsgropar och sätrar.

Enligt uppgift skall en kyrka, eventuellt från 1020-talet, legat i Stommen, ca en mil norr om den befintliga kyrkan. Platsen övergavs, kanske på grund av älverosion, och en ny kyrka uppfördes på 1620-talet i Likenäs. Detta skall ha varit en träkyrka som revs i samband med att en ny kyrka uppfördes på den befintliga kyrkplatsen 1725. Mellan åren 1859-64 ändrades denna kyrka efter ritningar av arkitekten Tor Medeplan. Den utvidgade kyrkan utformades då som en reverterad korskyrka. Då även denna kyrka krävde förbättringar år 1916 diskuterades rivning eller ombyggnation. Arkitekten Bror Almqvist tillkallades och den nya kyrkan utformades efter hans förslag mellan åren 1925-29.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Dalby Kyrka. / ATA, Stockholm; Dalby kyrka. / Dalby kyrka, Vägledning, Karin Ohlsson, 1978. / Medeltida dopfuntar i Värmland, Sven Axel Hallbäck, 1965. /
Träkyrkor i Sverige, Anders Åman, Marta Järnfeldt-Carlsson, 1999.