Stäng fönster Torsby kn, ÖSTMARKS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Östmarks socken ligger i Torsby kommun och har en tätort; Östmark. Området består av smala dalbygder längs Röjdan med biflöde omgivna av kuperad skogsbygd med många rester av den skogsfinska bebyggelsen. Från förhistorisk tid finns enstaka stenåldersboplatser men också rester efter fångsgropssystem och svedjor. I bygden kring tätorten finns naturreservat och flera välbevarade finngårdar. Namnet Östmark är i förhållande till gårdarna Sörmark(Västermark) och Millmark(Mellanmark).

Till följd av det ökade befolkningsantalet ansökte några hemmansägare i norra delen av Fryksände socken 1731 om att uppföra en ny kyrka. År 1761 gavs tillstånd till uppförande av en kapellkyrka på gården Östmarks ägor. Östmarks kyrka blev den första att uppföras inom den s.k. finnbygden. 1765 stod träkyrkan klar för invigning. Då Östmarks kyrkan invigdes 1765 var den den första kyrkan inom den egentliga finnbyggden. Östmark tillhörde Sunne pastorat till 1821, då församlingen överfördes till Fryksände nybildade pastorat.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Östmarks Kyrka. / ATA, Stockholm; Östmarks kyrka. / Östmarks kyrka, vägledning, Åke Nisbeth, 1968.