Stäng fönster Tidaholm kn, FRÖJEREDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Fröjereds socken domineras av skogsområden och namnet med ändelsen -red (röjning) tyder på en etablering under övergången mellan vikinga- och medeltid. Orleka i socknens västra del utgjorde under medeltid en egen socken. Jordägandet bestod enligt 1564 års jordebok av främst skatte-, krono- och kyrkohemman. Kyrkbyn är belägen centralt i socknen där vägarna från Kavlås, Fridene, Blikstorp, Tidaholm och Klämmesbo möts. Norr och väster härom rinner ån Tidan. Byn befinner sig i västra delen av en uppodlad liten slätt, på alla sidor omgiven av skog. Kyrka och kyrkogård är belägna direkt öster om Tidaholmsvägen och förbinds med den öst-västliga bygatan via en allé med grindstolpar. På nordsidan om bygatan ligger mitt för den stora korsningen en skola, välbevarad f.d. lanthandel från 1878 och något längre åt öster den gamla kyrkplatsen med kallmurar och ett träkors på platsen för den medeltida kyrkan. Denna var av sten och bestod av långhus med smalare rakslutet kor. På platsen finns ett arkiv från 1920. Öster om detta ligger prästgården och på andra sidan vägen dess arrendatorbostad med litet hembygdsmuseum. Sistnämnda består av timrad enkelstuga och ditflyttad bod. Invid finns ladugård, delvis i skiftesverk. Något utanför byn i öster invid ån ligger Annefors gård, vilken drev ett större tegelbruk från mitten av 1800-talet till 1965 samt en smedja. Denna verksamhet hade betydelse för framväxten av en mindre tätort i kyrkbyn. I socknen finns även säteriet Svenstorp. Mitt emot kyrkan står i väster ett församlingshem, bakom vilket en villabebyggelse vuxit fram. Alldeles invid kyrkogården i sydväst står en liten bod.

PRÄSTGÅRD - Prästgården är en byggnad i 1 ½ plan, uppförd 1941. Fasaderna är klädda med gul locklistpanel. Byggnaden har frontespis med balkong och sadeltak täckt av tvåkupigt lertegel. Invid står ett rödfärgat magasin från 1904 med locklistpanel och sadeltak.

SKOLA - Skolan består av två i sen tid sammanlänkade byggnader. Den västra uppfördes 1923 och har sadeltak med valmad spets och takkupa. Den östra uppfördes 1945 och har brutet tak med valmad spets, frontepiser och klassicerande portal. Båda är klädda med gul locklistpanel och täcks av tvåkupigt lertegel. Den låga sammanbyggningen är utförd i samma stil.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet är sannolikt uppfört 1955 och tillbyggt 1986. Det har två utbyggda entrépartier i vinkel. Fasaderna är klädda med gul locklistpanel och det branta sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel.

BOD - Den lilla boden är uppförd omkring 1900 och klädd med rödfärgad locklistpanel. Dörrarna har vitmålade krysstag och röstenas brädändar är spetsiga samt vitmålade liksom fodren. Byggnadens sadeltak täcks av tvåkupigt lertegel.