Stäng fönster Oskarshamn kn, HUNÖ, Kalmar

Beskrivning
Hunö ligger i norra delen av Misterhults socken. Naturmässigt hör ön till innerskärgården och skiljer sig från det närmsta fastlandet endast genom att vara vattenomflutet på alla sidor. Hunö är en av skärgårdens högsta öar med den högsta punkten, Hunö böte, 50 meter över havet. Ön domineras av gles barrskog förutom kring bebyggelsen på den södra delen av ön.

Hunö befolkades förmodligen vid samma tid som de flesta andra öar i socknen dvs någon gång kring 1400-talets senare del eller 1500-talets början. Det äldsta skriftliga belägget på att Hunö var bebott återfinns i Mistehults sockens äldsta jordebok från 1543 där ön redovisas som ett kronohemman. Hunö har genom tiderna förblivit odelat och är fortfarande oskiftad med en enda gård.

Mer att läsa om Hunö finns i ö-rapporten på länsmuseets hemsida: