Stäng fönster Borås kn, DAMMSVEDJANS KYRKA, BORÅS, Västra Götaland

Beskrivning
Dammsvedjans kyrka från 1969 är Borås sydligast belägna stadsdelskyrka och ingår i Borås Gustav Adolfs församling. När staden expanderade från 1950-talet uppstod behovet av småkyrkor i de yttre regionerna och Dammsvedjan skall främst betjäna stadsdelarna Dammsvedjan, Hedvigsborg, Storängen, och Kristineberg. De båda förstnämnda har 1940-och 50-talsområden med villor, som utpekas som värdefulla kulturmiljöer i Borås kommun. Dammsvedjans kyrka, med näraliggande församlingshem, ligger söder om Svedjegatan, som i öster ansluter till riksväg 41 mot Varberg, Söderleden. Mellan kyrkan och trafikleden ligger Svedjeskolan från omkring 1967 i låga tegelpaviljonger. Väster om kyrkan, bakom en kulle, går Nämndemansgatan in från Svedjegatan.
Kyrkan med omgivande kyrkotomt är belägen på en brant östsluttning med utsikt i nordöst ned mot skolan. Två små och diskret skyltade återvändsgator leder in till kyrkotomten från norr. Längs Söderleden kan i sydöst Transåssjön skönjas. Söder om kyrkan ansluter en gles blandskog inpå kyrkotomten, medan villaområden inramar kyrkotomten åt nordväst och bortom riksvägen i öster.