Stäng fönster Borås kn, BYTTORPSKYRKAN, BORÅS, Västra Götaland

Beskrivning
Byttorpskyrkan ligger väster om Fjällgatan i västra delen av Borås och betjänar stadsdelarna Tullen, Byttorp och Hestra i första hand. Miljön formas av en höjd i söder, sjön Kolbränningen i väster och en naturskön lövskogsklädd ravin i norr med ett utlopp från sjön ringlande längst ner. Skogen har ett väl hörbart fågelliv. Ek är det framträdande trädslaget, vilket har lyfts fram i kyrkans utsmyckning och identitet.
Runt sjön går gångvägar och badbryggor skjuter ut i vattnet. Backen upp mot kyrkan är sank och gräsbeväxt med lövträd som al och björk. På höjden söder om sjön reser sig ett vitt punkthus, beläget på Tullen och troligen från sent 1950-tal. Ett rött, tegelklätt lamellhus syns vid backens krön. Fjällgatan klyver detta bostadsområde från övre Byttorp där putsade sexvånings punkthus med milda färger på kullen i sydöst syns bakom tallarna, troligen byggda under tidigt 1950-tal. Nedanför kullen ligger ett bibliotek i en ljusrosa, putsad, låg, tidig modernistisk byggnad. Dess asfaltplan löper samman med Byttorpsskolas parkering. Dessa byggnader ligger mitt emot kyrkan på östra sidan Fjällgatan. Skolan inryms i rosa, låga byggnader med något mer djärv, modernistisk karaktär. Området hägnas av en låg naturstensmur med Gunnebostaket och hamlade popplar kantar hela sträckan. Öster därom är de kulturhistoriskt värdefulla egnahemskvarteren i Byttorp från tidigt 1900-tal och norrut är stadsdelen Hestra belägen.