Stäng fönster Borås kn, MIKAELSKAPELLET KYRKOMILJÖ, TOARP, Västra Götaland

Beskrivning
Mikaelskapellet står på en kyrkogård intill Toarps församlingshem vid en mindre väg mellan riksväg 40 och Dalsjöfors, ungefär en mil öster om Borås. På andra sidan vägen tronar Toarps kyrka med kyrkogård på en kulle.

Kapellet är placerat på en höjd ungefär mitt i anläggningen, vilken i sydöst gränsar till en klassiserande tvåvåningsbyggnad med tillbyggnader, som har varit ålderdomshem. Det kallas Gärdhem och nyligen har en ekumenisk förening börjat driva en secondhandbutik där. Ett fåtal andra hus finns också i söder. Anläggningen avgränsas av landsvägen i öster och skog i väster och norr. Från vägen leder en asfalterad slingrig uppfart till en parkering på en lägre marknivå längs kyrkogårdens nordöstra sida. I anslutning till denna är församlingshemmet byggt i suterräng. En trappa vid husets norra sida och en asfalterad stig med trappor i söder leder ned till en slingrande gång längs östsidan, med gräsmatta och lövträd. Lövbuskage omger murarnas yttersida. Kyrkogården når man i huvudsak via en grind i nordöstra hörnan, men också via en gångväg söderut från församlingshemmets gård, som når en öppning i höjd med kapellet.

Tidigare låg ett församlingshem (gamla kyrkskolan) längre ned i backen mot landsvägen och väster om det ett bostadshus och nedanför muren ett materialförråd för kyrkovaktmästarna. Längre åt sydväst låg en personalbostad för ålderdomshemmet intill. Dessa byggnader fanns kvar åtminstone till 1966.

FÖRSAMLINGSHEM
Församlingshemmet är uppfört 1994 med en väl artikulerad arkitektur. Det är sprutputsat och avfärgad i aprikosgult, troligen på fasadelement av lättbetong. Byggnaden ligger i suterräng med två våningar och framskjutande mittparti under tegeltäckta sadeltak åt vägen i öster. Åt söder är den sammanbyggd med en låg länga, vilken troligen är ett äldre materialförråd. Fasadhörnen åt landsvägen är glasade i stora, varierade partier med flera lufter i vinröda bågar och karmar och norrsidan har flera smala höga fönster. Taksprång löper runt hela byggnaden och vidgas över entrén, belägen åt väster, till ett skärmtak med grova utskjutande bjälkar under taket, där de yttersta vilar på runda metallpelare. Huvudentrén är glasad i två stora dörrpartier med rejäla överljus och nås från en stor gård i väster. Ytan omgärdas av en hög, putsad, krokig mur krönt av röda tegelpannor. Gården är grusad med gångar av betongsten.