Stäng fönster Borås kn, GUSTAV ADOLFS KYRKA KYRKOMILJÖ, BORÅS, Västra Götaland

Beskrivning
Gustav Adolfs kyrka ligger i öst-västlig riktning på en höjd i centrala Borås, väl synlig runt staden med sin spetsiga tornspira. Från kyrkbacken ser man i kyrkans axel längs Stora Brogatan, via Stora torget och Rådhuset ända till Sven Ericsonsgymnasiet på andra sidan av Viskan. Kyrkotomten är rektangulär men avsmalnande åt väster. Kyrkan ingår i en miljö med flera offentliga byggnader. I öster ligger Bäckängsgymnasiet längs Schélegatan, en långsträckt, röd tegelbyggnad med delar från olika perioder av 1900-talets första halva. I söder angränsar Borås Kulturhus med bland annat ett konstmuseum, i en vit, karaktärsfull, modernistisk byggnad av betongelement, med en anlagd gårdsyta mot kyrkan. Mellan denna och kyrkan finns i öster en parkering. En gång med gatsten leder längs kyrkogårdens sydvästra sida ned till Sturegatan i väster, som möter Salängsgatan i norr nedanför kyrkan. De möter där också Stora Brogatan västerifrån. Nedanför kyrkan i väster, vid denna vägkorsning, är en liten parkyta anordnad med betongstensplattor, bänkar och buskage med låga lövträd i. Längs Sturegatan ligger Stadshusets röda tegelbyggnader. Vid Salängsgatan finns en parkering, Gustav Adolfs församlingshem från 1958 och den troligen samtida Adventskyrkan. Båda byggnaderna har röd tegelfasad liksom ett bostadshus vid parkeringen, vars sentida träbalkonger åt en nedsänkt gård avviker från harmonin i bebyggelsens färg och formspråk. I omgivande kvarter ligger tre-fyravånings bostadshus, huvudsakligen från 1900-talets första hälft, med tegel- eller putsfasader.

FÖRSAMLINGSHEM
Byggnaden ritades av Borås dåvarande stadsarkitekt Harald Ericson och invigdes 1958. Den ligger i korsningen Salängsgatan - Gustav Adolfsgatan, i höjd med kyrkans nordöstra hörn. Byggnaden är klädd med rött tegel lagt i sicksackmönster och har en asymmetrisk form i tre våningar med ett högre fasadparti i öster, där huvudentrén nås från söder. Fasaden är relativt sluten. Takfoten är kopparskodd och går i liv med fasaden. Entrén har två höga öppningar i fasaden med en tegelklädd, fyrkantig pelare emellan. Porten av glas och brunt aluminium är djupt indragen i fasaden. Västväggen har en pardörr av trä. I en vinkel åt nordväst finns också en entré, samt en mindre port åt öster. Fönstren är av olika storlek med individuell placering och har lackade träkarmar. På östra sidan vid södra hörnan går en spiralformad utrymningstrappa av stål längs fasaden.